Ukinitev muzeja, ki obeležuje spomin na nastanek lastne države, je nacionalna sramota

Jan 20, 2023 | Novice

V Slovenski demokratski mladini smo zgroženi nad potezo vlade Roberta Goloba, ki ukinja Muzej slovenske osamosvojitve, kar je zagotovo edinstven primer v svetu.

Kot organizacija, katere predhodnica (Socialdemokratska mladina) je bila prva politična organizacija, ki je zahtevala razpis referenduma za samostojno Slovenijo, menimo, da je ukinitev muzeja, ki obeležuje spomin na nastanek lastne države, nacionalna sramota.

Naj ob tem spomnimo, da je Muzej slovenske osamosvojitve ustanovila Vlada Republike Slovenije s sklepom 4. marca 2021. Muzej je bil ustanovljen ob 30. obletnici razglasitve samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, kar je pomembna simbolna ločnica in hkrati v strokovnih krogih uveljavljena časovna distanca, po kateri javne institucije, zadolžene za ohranjanje premične kulturne dediščine, okrepijo svoja prizadevanja za prevzemanje gradiva od ustvarjalcev in imetnikov v svojo posest.

Golobova koalicija se s to potezo norčuje iz demokratične in pravne države ter zaničuje demokratizacijo, osamosvojitev in obrambo Republike Slovenije kot najvišje dosežke slovenskega naroda.

Slovenska država je bila utemeljena na vrednotah slovenske osamosvojitve. Zato gre ob ukinitvi MSO za ideološki projekt vladajoče koalicije, ki si na vse načine prizadeva za uničenje vrednot slovenske osamosvojitve.

Kot predstavniki in zagovorniki mladih opažamo, da mladi o slovenski osamosvojitvi ne vedo praktično ničesar. Prav zaradi nepoznavanja teh prelomnih dogodkov, se številnim mladim osamosvojitev zdi samoumevna. Stvari, ki so samoumevne, pa običajno ne spoštujemo. V Slovenski demokratski mladini smo prepričani, da je predvsem vladajoča politika tista, ki bi z ustreznimi šolskimi programi (ki bi vključevali tudi obisk MSO) lahko naredila največ v smer, da to izboljša.

V Slovenski demokratski mladini odločno protestiramo proti odločitvi vlade, da ukine Muzej slovenske osamosvojitve in jo pozivamo, da najde modrost in prekliče svojo odločitev, sicer bo to eden največjih madežev te vlade. Tisti, ki so v kritičnih trenutkih naše zgodovine oblekli uniformo in tvegali svoje življenje, kot družine tistih, ki so izgubili svoje ljubljene v imenu svobode in samostojnosti, vladi tega dejanja ne bodo oprostili.

Prihajajoči dogodki

Dogodki