SDM na EPP Youth Weeku 2023

Sep 25, 2023 | Novice

Od 4. do 7. septembra 2023 je v Bruslju pod okriljem Evropske ljudske stranke potekal Mladinski teden 2023. Udeležilo se ga je več kot 800 mladih iz Evrope, vključno z tremi našimi članicami: Ano Intihar Marulc (SDM Celje), Laro Lesjak (SDM Duplek) in Danajo Kepic (SDM Komenda). Dogodek je ponujal edinstven vpogled v delovanje Evropskega parlamenta in dela evropskih poslancev. Udeleženci smo sodelovali na številnih orkoglih mizah, zanimivih predavanjih in delavnicah in imeli možnost razvijanja svojih idej, ki so jih potem najboljši predstavili tudi v Hemicyclu (glavna dvorana) v Evropskem parlamentu. Zanimiva je bila tudi izmenjava idej in dobre prakse med udeleženci, kjer smo se zaradi širokega spektra držav iz katerih so bili udeleženci, vsi lahko naučili veliko o izzivih s katerimi se spopadajo in inovativnimi rešitvami za problematike, s katerimi se srečujemo mladi. V Bruslju smo se srečale tudi z slovenskima evropskima poslancema, Milanom Zverom in Romano Tomc, ki sta bila izjemno prijazna. Prvi dan dogodka je bil namenjen predstavitvam in delavnicam, ki so predstavljale uvod in osnovo za prihajajoče dni. 

Drugi dan je bil dopoldan namenjen izobraževanju na temo pomena družbenih omrežij, razvoja Evrope in izzivov s katerimi se Evropa in Evropska unija srečujeta ali je pričakovano, da se bomo z njimi srečali v (bližnji) prihodnosti. Sledili so tematski paneli, v katerih so evropski poslanci in drugi strokovnjaki govorili o rešitvah, izzivih in aktualni situaciji glede glavnih tem letošnjega mladinskega tedna. Glavne štiri teme so bile prihodnost evropske ekonomije, umetna inteligenca in trajnostne naložbe; varnost, migracije in širjenje Evropske unije; demokracija, boj proti korupciji in zdravstvo; solidarnost, beg izobraženih in demografija. Zveče je sledil sprejem in druženje v sklopu skupine EPP v Evropskem parlamentu v centru Bruslja, natančeneje v muzeju Autoworld, kjer smo si lahko ogledali izjmeno zbirko motornih vozil in njihov razvoj skozi čas. 

Sreda je bila namenjena delu v skupinah ter intenzivnemu razvijanju idej. Udeleženci smo bili predhodno razdeljeni v delovne skupine, Ana in Danaja sta bili razporejeni v skupino, ki se je ukvarjala z ekonomskimi vprašanji, Lara pa v skupino, ki se je ukvarjala z varnostnimi vprašanji. V vsaki delovni skupini je bilo okoli 100 udeležencev. Dopoldan so kot uvod v delovne skupine potekala predavanja s strokovnjaki s tematskega področja, ki so služila kot iztočnica za razvijanje idej naprej. Zelo koristna je bila tudi možnost postavljanja vprašanj direktno povezanih z izbrano temo, saj smo tako lahko res poglobili znanje in razumevanje tematike. Pod skrbnim vodstvom izkušenih članov EPP skupine, smo imeli udeleženci priložnost dodobra razviti ideje, povezane s temo skupine. Po zaključku dopoldanskega dela je sledil Q&A z Manfredom Webrom, predsednikom skupine EPP, kjer je res izjemno odgovarjal na vprašanja, ki smo jih zastavljali udeleženci mladinskega tedna. Kmalu za tem je sledilo nadaljevanje dopoldanskega dela in razvijanje ter predstavljanje zamisli. Za zaključek predzadnjega dne, je potekalo glasovanje znotraj vseh 8 delovnih skupin, kjer so bile izbrane najboljše ideje razvite skozi dan in osebe, ki bodo te ideje predstavile. V skupini, ki se je ukvarjala z ekonomijo, je bila izbrana Anina ideja. Za 32 izbranih posameznikov se je tako začela priprava na predstavitve naslednji dan v Hemicyclu, ostali udeleženci pa so ta večer izkoristili za networking in raziskovanje Bruslja.

Zadnji dan je bil namenjen zaključnim predstavitvam idej. Ana je skupaj z Ircem in dvema Nemcema predstavila idejo o nadgradnji programa Erasmus za izboljšanje možnosti iskanja praks po celotni Evropski uniji. Ideja je bila zelo dobro sprejeta, na koncu pa je bila izglasovana med najboljših pet idej celotnega dogodka. Predstavitvam in glasovanjem so sledili še zaključni govori. Bila je izjemna izkušnja, ki je omogočila spoznavanje ljudi iz celotne Evrope, izmenjavo mnenj in dobrih praks ter gradnjo novih prijateljstev. Popoldan je sledila pot nazaj domov. 

Prihajajoči dogodki

Dogodki