Tim Rautar za Demokracijo: “Osebno čutim dolžnost graditi stranko in Slovenijo še naprej”

Nov 15, 2021 | Novice

V nadaljevanju objavljamo intervju predsednika OO SDM Kamnik Tima Rautarja, ki ga je imel za revijo Demokracija.


Pogovarjali smo se s Timom Rautarjem, mladim politikom in predsednikom SDM Kamnik ter predsednikom Gorenjske regijske koordinacije SDM. Zaupal nam je del svojega življenja in to, zakaj se je odloči za stranko SDS. Povedal nam je nekaj o načrtih podmladka, predvsem pa orisal njihovo nadaljnjo pot. Prebrali boste tudi, kakšno je vodenje občine sedaj in kakšno je bilo pod vladavino Marjana Šarca.

DEMOKRACIJA: Kako bi opisali sebe?

Rauter: Sem Tim Rauter, ponosen Slovenec, prihajam iz Kamnika. Sem star 19 let in študiram v prvem letniku vodarstva in okoljskega inženirstva na gradbeni fakulteti Univerze v Ljubljani. Pred tem sem štiri leta obiskoval gimnazijo v Kamniku, še pred tem pa Osnovno šolo Frana Albrehta, ki je bolj znana kot »Šarčeva nevidna šola«. Imam dva mlajša brata. Rad se ukvarjam tudi z živalmi, doma imamo psa pasme madžarska vižla. Z veseljem skrbim tudi za zlato ribico in čebele, čarobni vonj čebelnjaka je nagrada za trdo delo gospodarja čez leto. Rad tudi pomagam očetu pri urejanju posestva, saj imamo okrog 4000 kvadratnih metrov parcele, ki zahteva ogromno dela. Poleg mame in očeta, ki me podpirata, me, presenetljivo, babica in dedek še bolj. Vsi so ponosni simpatizerji in člani stranke SDS.

Že od malega me zanima geografija in zgodovina, predvsem novejše poglavje – obe svetovni vojni in dogajanje med njima. Prav tako vedno z veseljem pogledam kakšen dokumentarec o slovenski osamosvojitveni vojni leta 1991 ali pa preberem knjigo. Poleg slovenske politike me zanima tudi ameriška in zunanja diplomacija t. i. rdečega zmaja – Ljudske Republike Kitajske.

DEMOKRACIJA: Kaj vas je gnalo tako mladega v politiko?

Rauter: Predvsem zanimanje. Že od malega sem rad spremljal večerna poročila in kdaj posegel tudi po časopisu, zato menim, da imam politiko že v krvi. Politiko spremljam že vsaj deset let, v zadnjih štirih pa intenzivneje. Zaradi določenega razloga imam občutek dolžnosti in pripadnosti, da ljudem politiko približam in jim pomagam.

Rad imam našo državo, zato želim tudi sam prispevati svoje ideje za blaginjo prav vseh Slovencev. Izkazalo se je, da imam potencial v sebi, za katerega bi bilo škoda, če ga ne bi izkoristil. 

So pa me že večkrat moji nasprotniki na družbenih omrežjih in tudi v živo obtožili, da vse to delam za grajenje lastne podobe in želje po tem, da dobim »sanjsko« službo, kjer bom leta prisesan na državne jasli. Vse to so čiste izmišljije. Tisti, ki me dobro poznajo, vedo, da rad delam le tiste stvari, ki me res veselijo. Osebno čutim dolžnost graditi stranko in Slovenijo še naprej, poleg tega pa to delam z veseljem in s srcem.

DEMOKRACIJA: Zakaj ste se odločili za stranko SDS?

Rauter: Zato, ker se njena ideologija in dejanja najbolj ujemajo z mojimi vrednotami. Slovenska demokratska stranka je začela delovati z nastankom Republike Slovenije, je tudi največja politična stranka v državi. Dolgo časa sem bil njen podpornik, a sem se odločil na koncu leta 2019, da se bom včlanil v eno od desnosredinskih strank. Odločal sem se med NSi in SDS, a ker je bil moj oče že več kot deset let član Slovenske demokratske stranke, sem se v slednjo včlanil tudi sam. Menim, da sem se več kot pravilno odločil, saj sem v slabih dveh letih videl, kaj zares pomeni biti slovenski demokrat. Ljubiti domovino, tradicijo in slediti demokraciji.

DEMOKRACIJA: Prihajate iz Kamnika, kjer je dolga leta županoval nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec. Kaj se je v občini od tedaj spremenilo?

Rauter: Po opustošenju, ki ga je Marjan Šarec pustil, ko je zapustil občino Kamnik, se je veliko spremenilo. Čeprav mediji radi poudarjajo, da je Kamnik »Šarčeva trdnjava«, ni tako. Leta 2018 smo na lokalnih volitvah izvolili župana iz kvote NSi Mateja Slaparja, ki je bil v drugem krogu protikandidat Igorju Žavbiju, Šarčevemu tesnemu sodelavcu. Čeprav je bil Žavbi močan kandidat za župana, je Slapar prepričljivo zmagal. 

Mnogi v Kamniku si na mestu župana niso želeli lutke, ki bi jo vodil Šarec. Kamničani se zavedajo, da stranka LMŠ ni zanje naredila prav nič dobrega. Izginilo je 1,5 milijona evrov za šolo, ki ni bila nikoli zgrajena, in občina je pod vodstvom Šarca privatizirala Komunalno podjetje, s čimer je Šarec ugodil svoji dolgoletni znanki, da v njem ta še vedno dobro služi. Slapar je za Šarcem počistil nered, ki je prevladoval na občinski upravi, gradi se nova infrastruktura, prenovili so občinske ceste, gradijo se nove kolesarske poti, v veliki večini se je uredila problematika nevarnih cest v bližini šol. Končno pa bodo zgradili tudi »nevidno šolo«, na katero čakamo Kamničani že desetletja. Župan je tudi izvrsten pogajalec, saj je dosegel, da je ministrstvo za infrastrukturo končno začelo obnavljati državno cesto, ki gre skozi Kamnik in Tuhinjsko dolino vse do Vranskega. Sam sem zagovornik župana, saj je zelo ambiciozen in hkrati povezovalen. 

DEMOKRACIJA: Kaj bi v mestu mladi radi spremenili, dodali?

Rauter: Imamo kar nekaj predlogov. Predvsem se zdaj osredotočamo na infrastrukturo, ki je pomembna za mlajše generacije. Občini smo že predlagali postavitev 3D-prehoda za pešce v bližini stadiona, v pripravi pa je še osnutek predloga, po katerem bi obnovili vsa postajališča za javni prevoz, ki so zdsj v nesprejemljivem stanju. Nova postajališča bi bila okoljsko naravnana, prijazna za vse udeležence v javnem prevozu in kakovostna. Občinski odbor SDS Kamnik podpira tudi ureditev novih zelenih površin v mestu in okolici Kamnika. Pozdravljamo vse projekte, ki jih izvaja občina Kamnik.

DEMOKRACIJA: Kakšno je po tvojem mnenju zanimanje mladih za politiko?

Rauter: Zanimanje mladih za politiko se nedvomno veča. Če je še pred nekaj leti veljalo, da politika za mlade ni sprejemljiva in da zanimanje zanjo pada, pa danes mladi dejansko spremljajo dejanja politikov in razmišljajo o različnih problematikah, ki so v Sloveniji.

Veča se tudi podpora naše stranke pri mladih, kar je popolnoma nekaj drugega, kar nam prikazujejo levi medijski industrijski kompleksi, ki na mlade mečejo popolnoma drugačno luč. Ko se pogovarjam z vrstniki, vidim, da mladih ne zanimajo več desetletja dolgi spori in različni politični radikalizmi. V veliki večini razmišljajo z zdravim razumom in podprejo tiste, ki so poleg obljub pokazali tudi dejanja. To je dober znak za našo demokracijo, saj se stara miselnost, da so vsi politiki pokvarjeni, spreminja v bolj odraslo, ki podpira politiko dejanj.

DEMOKRACIJA: Ste predsednik SDM Kamnik, predsednik Gorenjske regijske koordinacije. Načrtov je, kot ste nam zaupali, veliko. Kaj vse načrtujete v prihodnje? 

Rauter: Ta čas koordiniramo ustanovitev treh novih občinskih odborov, v Komendi bomo predvidoma imeli ustanovno konferenco v drugi polovici novembra, prejel sem pa tudi nekaj pobud za ustanovitev odbora v Vodicah in Medvodah.  Načrtujemo tudi druženje celotne regije proti koncu leta, saj si prav vsi člani zaslužijo, da se skupaj poveselimo in naberemo novih moči za prihajajoče leto volitev.

Odbori se že intenzivno pripravljajo na volitve, mladi pomagamo občinskim odborom pri kampanji. Tudi nekateri naši člani kandidirajo za državni zbor. S skupnimi močmi bomo naredili vse, da izboljšamo volilni izid v gorenjski regiji.

DEMOKRACIJA: Kaj se mora spremeniti, da bi bilo več zanimanja mladih za politiko?

Rauter: Menim, da bi celotna politika, še posebej leva stran, morala umiriti žogo. Zamere in nagajanja mladih ne prepričajo. Predvsem hočejo videti dejanja politike. In prav to je tisto, kar ponuja naša stranka. Problem so tudi levi mediji, ki močno vplivajo na politično atmosfero v Sloveniji. Zelo radi pretiravajo ali pa celo napihujejo nekatere dogodke in dejanja z namenom, da dobijo čim več ogledov in tako podpihujejo razmišljanje ljudi, ki so neodločeni.

Mediji bi prav tako morali ozaveščati mlade o realnih problemih, kot je novi koronavirus, stanovanjska problematika, morebitna finančna kriza v letu 2022, oskrba s pitno vodo in naraščanje števila anarhistov, ne pa da strašijo mlade o podnebnih spremembah, kar financirajo nevladne organizacije in lobiji, ki prejemajo davkoplačevalski denar za različne »raziskave«.

DEMOKRACIJA: Kako po vašem mnenju vlado vodi njen predsednik Janez Janša?

Rauter: Janez Janša je izjemen politični strateg, z veliko kilometrine. V letu in pol je vlada dosegla veliko, čeprav po svetu pustoši pandemija. Vlade ne ustavi niti nagajanje leve opozicije, ki za dosego oblasti ne izbira sredstev. Predsednik je dokazal, da se v nemogočih razmerah da doseči dobre rezultate.

Brezposelnost je rekordno nizka, napovedana rast BDP je rekordna, vojska se po desetletju stagniranja končno izboljšuje, prav tako policija, gradi se nova infrastruktura in še bi lahko naštevali. V letu in pol je ta vlada naredila  več kot zdajšnja opozicija, ki je bila na oblasti v Sloveniji praktično 25 let.

DEMOKRACIJA: Kakšna je politika vlade na področju mladine?

Rauter: Kljub epidemiji in morebitni finančni krizi v prihodnjem letu je politika zelo dobra. Lani so študenti dobili dva krizna dodatka v višini 150 evrov, država in Evropska unija sta med šolanjem na daljavo pomagali vsem, ki niso imeli dostopa do računalnika ali interneta. V mnogih protikoronskih svežnjih je vlada sprejela veliko dobrega za vse mlade. Prav tako je letos povečala število vpisnih mest za poklice, ki so med najbolj iskanimi v Sloveniji.

DEMOKRACIJA: Pri Mladem forumu SD trdijo, da si bodo prizadevali, če bo po naslednjih volitvah v vladi stranka SD, za zgraditev 10.000 novih stanovanj? So napovedi realne?

Rauter: Če bi Mladi forum SD mislil resno, ne bi izvajali tragikomičnih uprizoritev pred parlamentom in v medijih. Vladi bi skupaj s svojo matično stranko lahko posredovali predlog zakona in zagotovo bi jim vlada prisluhnila. Namesto nagajanja bi se tako naredilo nekaj dobrega za mlade. Naj poudarim, da so poslanci SD prejšnji teden obstruirali sejo, čeprav je bil tudi njihov predlog o stanovanjski problematiki na glasovanju. Zagotovo pa so Socialni demokrati zadnji, ki bi lahko solili pamet vladi o stanovanjski politiki, saj so zadnja leta imeli vse vzvode, da bi stanovanjsko politiko izboljšali, pa je niso.

Biografija

Tim Rauter se je rodil leta 2002 v Ljubljani. Stanuje v Kamniku. Obiskoval je Osnovno šolo Frana Albrehta, po končani osnovni šoli pa je obiskoval gimnazijski program v GSŠRM Kamnik. Ta čas študira vodarstvo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. V stranko SDS se je včlanil v začetku leta 2020. Je predsednik Gorenjske regijske koordinacije SDM in vodi občinski odbor SDM Kamnik.

Prihajajoči dogodki

Dogodki