Svoboda medijev v Sloveniji

Mar 12, 2021 | Blog

Kot vsakič, ko je predsednik vlade Janez Janša, je tudi v tem mandatu opozicija začela v tujino pošiljati signale, da je v Sloveniji nekaj narobe s svobodo medijev in demokracijo na splošno. Opozicija prek svojih ˝novinarjev˝ v tujino pošilja članke, v katerih blatijo lastno domovino in predstavljajo lažno sliko o Sloveniji. V teh člankih se pogosto znajdejo laži kot so: da vlada pritiska na medije, da ustrahuje novinarje, nekateri novinarji si baje ne upajo niti iz svojih stanovanj itd. Vse te akcije služijo zgolj notranjepolitičnemu obračunavanju.

Da slovenska levica za dosego svojih ciljev (beri: absolutne oblasti) ne izbira sredstev ni nobena skrivnost, to počnejo že dolgo. Že od prve Janševe vlade se kaže isti vzorec:

  1. v Sloveniji se ustvari protivladni članek,
  2. pošlje se ga določenim evropskim novinarjem, ki nimajo pojma, kaj se zares dogaja v Sloveniji, a članek vseeno objavijo,
  3. slovenski mainstream mediji članek povzamejo ter ga prodajajo kot evropski pogled na dogajanje v Sloveniji.

Poleg te klasične metode so v tem mandatu izvedli še akcijo ˝Financiranje Slovenske tiskovne agencije˝. V tej akciji iz direktorja STA Bojana Veselinoviča, ki se ne drži pogodbe, ki jo je podpisal, delajo žrtev. Dejstvo je, da se ˝afera˝ ni začela z ˝neizplačevanjem˝ sredstev za delovanje STA. Začela se je z netransparentno porabo davkoplačevalskega denarja. Dober primer tega je plačevanje oglasov objavljenih v časopisu Dnevnik, čeprav od tega niso imeli nič. Šlo je za klasičen primer obvodnega financiranja medija in zlorabe davkoplačevalskega denarja.

Manipulacije okrog STA so se nadaljevale, ko je UKOM zahteval določena pojasnila v zvezi s porabljenim davkoplačevalskim denarjem, za kar ima pravno podlago (pogodbo, ki jo je podpisal prav Veselinovič), in jih od STA ni dobil. Kršena je bila torej pogodba, zato je UKOM naredil edino pravilno in zakonito rešitev, ko je ustavil financiranje. Veselinovič še danes namesto v interesu STA dela v interesu leve politične opcije in zato pogodba za leto 2021 ni podpisana. Torej natančno se ve, kdo je odgovoren za finančno izčrpavanje STA.

V sredo pa smo v Evropskem parlamentu videli novo dno v slovenskem političnem prostoru in še en dokaz, da je opozicija popolnoma skrenila s poti. Poslanki Tanja Fajon in Irena Joveva sta, obe sta bili prej novinarki, pred evropsko javnostjo blatili Slovenijo. Neumnosti ter laži, da trenutna slovenska vlada ogroža svobodo medijev in demokracijo v Sloveniji so še toliko bolj neokusne, ko o tem govori predsednica Socialnih demokratov. Predsednica stranke, ki je Marjanu Šarcu držala štango, ko je lomastil po državnih podjetjih in jim ukazoval, naj ne oglašujejo v medijih, ki do njega poročajo kritično. Da o potezah in vplivu Socialnih demokratov, ko so pred državnozborskimi volitvami 2014 zaprli predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo, ne govorimo.

Zaradi izkrivljene slike o stanju demokracije in svobode medijev v Sloveniji podpiram prihod EU skupine za ugotavljanje dejstev. Dejstvo je, da se je raven svobode v Sloveniji pod to vlado izboljšala, kar kaže tudi zadnja raziskava organizacije Freedom House. Dejstvo je, da je 90 % medijev levo usmerjenih in protivladnih. Dejstvo je, da večina slovenskih ˝novinarjev˝ ne opravlja zares tega poklica, ampak opravljajo vlogo levih političnih aktivistov, kar so pokazali tudi s spodbujanjem nezakonitih protestov med epidemijo. Dejstvo je, da je slovenski medijski prostor nepluralen, a ne zaradi te vlade, ampak zaradi neizvedene tranzicije in levih vlad. Dejstvo je, da v Sloveniji imamo probleme z demokratičnostjo, kar se vleče še iz prejšnjega sistema – sistema, v katerem je vladala ena partija in katere ponosni nasledniki danes na ves glas kričijo o človekovih pravicah in svobodi.

Nejc Brence

Prihajajoči dogodki

Dogodki