SLOVENIJA IMA ZARADI SVOJE LEGE IDEALEN POLOŽAJ, DA POSTANE MOST MED ZAHODOM IN VZHODOM EVROPE

Sep 22, 2021 | Blog

Dogodki na prostem … Pijače s prijatelji. Praznovanje družinskih dogodkov v restavraciji. Odprte cerkve ob praznikih. Sedenje v šolskih klopeh. In še bi lahko naštevali. Marsikomu, še posebej iz mlajših generacij, ki so zadnje leto in pol preživeli doma, bi se moje besede zdele kot prazne fraze iz kakšnega filma, ki govori o daljni preteklosti. Čas teče hitro. In še slabi dve leti nazaj, leta 2019, ki ga bo marsikdo med nami pomnil kot zadnje »normalno« leto, je bilo vse to mogoče. Kako oddaljeno je leto 2019 nam pove primerjava podatkov o turističnih prihodih. Po podatkih Svetovne turistične organizacije UNWTO je turizem takrat dosegel rekordne številke. Zabeleženih je bilo 1.4 milijard turističnih prihodov. Skupno so ti prihodi prinesli okoli 1,7 trilijona dolarjev prihodkov. Denar se je obračal. Podatki UNWTO za leto 2020 in 2021 nas zato šokirajo. Število prihodov v primerjavi z letom 2019 je nižje za več kot dve tretjini. Ob tem na UNWTO še dodajajo, da se bo le z zadostno stopnjo precepljenosti življenje in s tem tudi turizem vrnil v normalne tirnice. V kolikšni meri bo to mogoče, bomo videli.

Pojav korona virusa v Sloveniji je sovpadal z menjavo vladne ekipe, v katero so se po več letih izolacije vrnile desno sredinske stranke, ki izhajajo iz korenin slovenske pomladi. Prevzeti vodenje vlade v tako težavnem času, je bilo vsekakor pogumno dejanje, saj to pomeni tudi prevzeti odgovornost za dogajanje, ki pa je prevečkrat odvisno od mednarodnih tokov. Pa vendar, vladna ekipa za razliko od prejšnje vlade ni skočila v prazen bazen. Zavihtela je rokave in se odpravila na misijo nakupa zaščitne opreme, ki je je takrat primanjkovalo po celotnem svetu. Državni paketi pomoči so bili po obsegu med največjimi glede na velikost države v celotni Evropski uniji. Slovenija je, tudi s pomočjo inštitucij EU, reševala svoje državljane, ki so ostali ujeti v tujini. Pokazala se je solidarnost.

Kljub zaprtim mejam se je aktivirala tudi slovenska diplomacija, ki je že pričela s pripravami na slovensko predsedovanje Evropski uniji, ki se trenutno odvija. Slovenski zunanji minister Anže Logar je hitro vzpostavil dialog z sosednjimi državami, Slovenija pa je postala dejavna tudi pri pogovorih z članicami skupine Višegrad (Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska) in pri pogovorih z kandidatkami za širitev EU na območju Zahodnega Balkana. Sredi lanskega poletja je Slovenija organizirala Blejski strateški forum, ki je imel daleč največjo udeležbo v zadnjih letih. Avgusta je Slovenijo prvič po več letih obiskal tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Takrat je prišlo tudi do začetka krize v Belorusiji. Tudi tu je bila Slovenija med vodilnimi državami. Med drugim je izrazila podporo demokratični opoziciji, pri nas pa smo gostili tudi Svetlano Tihanovsko, voditeljico beloruske opozicije.

Slovenija ima zaradi svoje lege v središču Evrope idealen položaj, da postane mediator in neke vrste most med zahodom ter vzhodom Evrope.

Lanska jesen se je kljub naporom celotnega sveta sprevrgla v pravo nočno moro. Prišlo je do ponovnega zaprtja države, javno življenje se je ustavilo, več tisoč naših sodržavljank in sodržavljanov pa je zaradi zahrbtnega virusa izgubilo življenje. Luč upanja je prišla v zadnjih dneh lanskega leta, ko so v Slovenija prišle prve doze cepiva proti korona virusu. Po več mesecih omejitev se je spomladi življenje začelo vračati nazaj v stare tirnice, koliko je to v tem času seveda sploh mogoče. Država je pričela s kampanjo cepljenja. V tem času je Slovenija dosegla solidno gospodarsko rast, ponašamo pa se lahko z eno nižjih stopenj brezposelnosti v celotni Evropski uniji.

Na žalost pa eden izmed glavnih ciljev, to je doseči čim večjo precepljenost prebivalstva, ni ni bil dosežen. Kljub pozivom vseh strank iz parlamenta. Slovenija se je znašla v klubu številnih razvitih držav, kjer imamo privilegij, da je cepiva dovolj, pa se prebivalstvo noče cepiti. Na drugi strani je vrsta držav, kjer se prebivalstvo hoče cepiti, pa cepiva ni dovolj. Pravo nasprotje, ki po eni strani razkriva, kako dobro se pri nas pravzaprav živi.

Za sklep lahko brez težav napišem, da je vladna ekipa, kljub številnim polenom, ki so padala že preden je do sestave vlade sploh prišlo, opravila dobro delo v izrednih razmerah.

Tadej Žalik

Prihajajoči dogodki

Dogodki