POLITIKA V SLOVENIJI: NAZAJ V ČASE POLITKOMISARJEV IN CENZURE

Maj 31, 2023 | Blog

Sredi maja je v samem biseru Slovenije – na Bledu potekalo redno zasedanje izvršilnega odbora in skupščine Mednarodne zveze demokratov (IDC-CDI), kjer so udeleženci razpravljali o prihodnosti desne sredine ter njenih največjih izzivih v prihodnjem obdobju. Na srečanju so tuji državniki ugotovili, da se Slovenija spet vrača v čase, kjer so svobodo uživali le politkomisarji in kjer se je vse uspešne ljudi, ki niso ustrezali tedanjim sistemskim okvirjem, obravnavalo kot disidente.

Svet, predvsem Evropa in tudi ZDA, se že skoraj desetletje soočata z vse večjo politično polarizacijo. Spoštovanje in strpnost do drugačnega mnenja je žal postala preteklost. Mnenja, ki niso v skladu s trenutnimi tendencami, katere zagovarjajo mediji in skrajno drobna manjšina se cenzurira in hkrati diskreditira vsakega posameznika s tovrstnim nazorom, ki se je upal izpostaviti. Ta manjšina, ki predstavlja nekaj odstotkov prebivalstva, pa je glasna za večino. Medije danes ne zanima program kandidata oziroma stranke, ampak všečnost in neka navidezna karizma, pod katero se skriva nevarna neizkušenost ter neracionalnost le-take politične sile.

Dandanes si država dovoli posegati v vse aspekte družbe in vsakdanjega življenja, tudi v svobodo govora. Razni vladni strateški sveti bi radi nadzorovali, kaj govorite, predvsem pa, če kritizirate delo trenutne vlade. Ideološke poglede, ki ne sovpadajo s »Svobodo,« se smatra kot sovražni govor. Čeprav končna razlaga besedne zveze »sovražni govor« ne obstaja oziroma se je sploh ne da točno definirati. Potemtakem si vsak lahko razlaga po svoje, nekateri tudi tako, da je sovražni govor vse, s čimer se osebno ne strinjajo. Vse to še dodatno negativno vpliva na celotno družbeno kulturo.

To so nekatere največje težave, s čimer se bo desna sredina, danes ena redkih političnih spektrov z zdravo pametjo, morala soočiti v naslednjih letih. Da ne omenjamo niti katastrofalnih gospodarskih reform, ki bodo sesule uspešno okrevanje po pandemiji med tretjo Janševo vlado. Mnogi pravijo, da takega kaosa v slovenski politiki do zdaj še ni bilo. 

Kakšne so rešitve? Glavna, dokaj očitna, s katero bi rešili veliko večino problema, je menjava trenutne vlade, saj vnaša v slovenski prostor neizmeren razdor med ljudmi. Tudi volivci Gibanja Svobode so po letu njenega vladanja vedno bolj razočarani, kajti vedno bolj kaže na to, da so bile Golobove obljube o delanju za ljudi prazne. Razen za peščico izbranih, ki pripadajo ljubljanski eliti, in njihove nevladne organizacije, katere se financirajo z vedno več vladnega denarja. S tem se še bolj povečuje že tako veliko finančno luknjo v davkoplačevalskem proračunu v zameno za zanemarljiv učinek v družbi in pogosto  delovanje v nasprotju z družbenimi interesi. Država bi morala namesto financiranja škodljivih nevladnih organizacij podpirati tiste, ki dejansko pomagajo in delajo v dobro Slovencev (Prostovoljna gasilska društva, društva za obujanje starih običajev, športna društva,…).

Poleg vsega tega bi lahko krizo staranja prebivalstva in primanjkovanja kadra v zasebnem sektorju reševali na veliko bolj razumen način. Trenutno leva politična sfera podpira ilegalne migracije, ki so še desetletje nazaj veljale za nesprejemljive na vseh polih politike. Posledično se je v Evropi stopnja kriminala, predvsem posilstev in radikalnih verskih napadov, eksponentno povečala. Madžarska, katera se je še leta nazaj soočala z eno najslabših prebivalstvenih sestav, je s svojo uspešno družinsko politiko močno povečala rodnost. So tudi ena najvarnejših držav na sploh. Vsi ti optimistični kazalci pa so posledica postavitve jedrne družine na prvo mesto, saj je prav družina ena izmed temeljnih kamnov civilizacije. Žal pa levica prepogosto želi izkoreniniti to vrednoto in s tem uničiti vse, kar je slovensko.

Smo v obdobju velikih izzivov, ki niso lahki. Evropa in s tem tudi Slovenija je na prelomni točki, ki bo zaznamovala potek celotnega stoletja. Sam želim Evropo, ki bo ohranila in bila ponosna na svoje krščanske korenine, ki so nam omogočile demokracijo. Vsak posameznik nosi odgovornost, kakšno prihodnost bomo imeli s tem, koga bo na naslednjih volitvah volil. Politika je zrcalo trenutnega stanja družbe.

Tim Rauter, podpredsednik SDM

Prihajajoči dogodki

Dogodki