Najmlajša člana stranke SDS: “Domoljubje je ljubezen do lastne domovine!”

Apr 18, 2021 | Novice

Portal e-maribor je objavil intervju z najmlajšima članoma Slovenske demokratske mladine, ki ga poobjavljamo.

Obema najprej hvala, da sta si vzela čas, za ta portal. Najprej pa je prav, da se predstavita.

 • Luka: Sem Luka Štrukelj, star 17. let, obiskujem Škofijsko gimnazijo v Vipavi in prihajam iz Primorske; iz okolice Ajdovščine.
 • Nina: Sem dijakinja prvega letnika srednje šole, prihajam pa iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici. Stara sem 16 let, v prostem času pa rada berem.

Sta najmlajša člana Slovenske demokratske stranke. Zakaj sta se tako mlada odločila za pristop v največjo to slovensko politično stranko?

 • Luka: Mladi čutijo (mo) željo po spremembah v naši družbi. Mnogi so, ki si tega ne upajo izraziti ali pa tudi ne želijo. Mnogi pa smo tudi taki, ki si želimo svoje ambicije in ideje povedati na glas. Zato tudi iščemo razne poti in možnosti. Najbolje lahko deluješ, če si med svojo generacijo. V mojem primeru torej med mladimi, ki podobno razmišljajo in imajo skupne interese. Vse te značilnosti SDM zagotovo vključuje.
 • Nina: Za v vstop v stranko SDS sem se odločila predvsem zaradi strankarske vizije in idej. Velik vpliv name pa so naredili tudi propagandno dominantni mediji, ki so ves čas delali proti desnim strankam, ki sem jih pri vsakodnevnem nabijanju sovraštva do desno usmerjenih dobila na laži in izkrivljanju zgodovinskih resnic.
luka štrukelj
Luka Štrukelj

Je po vajinem mnenju pri mladih dovolj zanimanja za politiko?

 • Luka: Želel bi si, da bi ga bilo v Sloveniji več. Vsak zagotovo ne bo postal politik, vendar zanimanje za politiko ne pomeni zgolj tega, da imaš željo tudi aktivnega vključevanja v politično življenje.  Pomeni tudi prizadevanje za dosego skupnih interesov, ki bodo prispevali za dobro vseh nas državljanov. Zame pomeni tudi jasno izražanje svojih stališč. To je namreč v politiki ključno. Želel bi si, da bi bilo tudi znotraj družbe in v šolah vse to bolje sprejeto.
 • Nina: Imam občutek, da si mladi neko površinsko mnenje o politiki ustvarijo npr. s pomočjo medijev, ob mnenju njihovih staršev kot neka avtoriteta, ampak, da bi se prav poglobili v politiko in začeli na stvari gledati obširnejše ter kritično je redkost. Zelo pomembno je, da v politiko vstopimo že z nekim trdnim značajem, saj je politična pot polna pasti, ki pa ti lahko hitro spremenijo mnenje. Velik problem pri tem javnem izražanju mladih je tudi strah pred izključitvijo iz družbe ali iz neke skupnosti in zato tudi veliko mladih svoja prepričanja raje obdrži zase.
Nina Novak

Kaj vama pomeni domoljubje?

 • Luka: Vsi kdaj potujemo. Bodisi na kratke ali dolge poti. Lepo je imeti vedenje, da te nekje čaka dom. Pokrajina, kamor se boš vrnil in kjer se počutiš domač. Še toliko boljše je, če je ta dežela tudi urejena država, kjer je vsak oseba in je spoštovan. Domoljubje mi predstavlja tako spoštovanje domovine, ki je lepa in ima bogato zgodovino pa tudi spoštovanje simbolov, ki predstavljajo vse nas; Slovence (jezik, državni simboli, narava). Kar mi je še najbolj pomembno pri domoljubju pa mi je spoštovanje vseh ostalih, ki živijo v tej naši lepi državi.
 • Nina: Zame je domoljubje ljubezen do lastne domovine, njenih korenin, temeljnih vrednot, kot so jezik, kultura in na koncu koncev tudi njeni simboli. Zato se mi zdi družbeno nesprejemljivo, ko patriotizem zamenjujejo z nacionalizmom in še s čim hujšim. Slovence je skozi vso zgodovino vodilo prav domoljubje in je kljub nadvladi tujih narodom, razčlenjenim deželam in zatiranju bilo domoljubje ključno, da imamo danes samostojno državo.

Kaj bi morebiti spremenila v slovenski politiki, če bi imela to moč?

 • Luka: Predvsem, da bi vse strani prenehale nesmiselne spore in prepire na podlagi vprašanj, ki bi lahko bila že velikokrat zaključena. Za to pa je seveda potreben trud. In to iz vseh smeri. Ko bomo to dosegli se bo tudi marsikatero drugo vprašanje in problemi, tudi tisti, ki so zgoraj izpostavljeni rešili.
 • Nina: Za začetek bi bil dober korak za naprej že samo to, da bi se politiki med sabo začeli poslušati in spoštovati in seveda, da bi vsi skupaj delali za dobro naroda.

Kakšna je po vajinem mnenju politika Slovenske demokratske stranke?

 • Luka: Zdi se mi, da Slovenska demokratska stranka dobro uresničuje začrtano pot in svoj program. To se kaže tudi na veliki podpori in zaupanju, ki ga uživa med Slovenci (volilni rezultati, število članov…). Seveda ima vsak tudi svoje pomanjkljivosti in vsak dela napake. Pomembno mi je, da zna nekdo te napake tudi povedati in se zanje opravičiti. Če se stranka zavzema za poštene ljudi, za dobro vseh državljanov bodo le ti iskrenost in poštenost znali spoštovati tudi iz strani političnih strank.
 • Nina: Slovenska demokratska stranka se bori za svobodo, človekovo dostojanstvo, pravičnost, solidarnost in domoljubnost, kar je temelj dobre države. Strankina učinkovitost se je še posebej dobro izkazuje v času nepredvidljive covid krize, ki kljub metanjem polen pod nogo krizo rešuje po najboljših močeh.

Kako se po vajinem mnenju država odziva na področje mladih in mladine.

 • Luka: Kar se tiče mojega pogleda lahko rečem, da se država trudi. Včasih pri tem uspe, včasih naredi tudi ovinek v napačno stran. Včasih pa se zgodi, da se to šele po določenem času izkaže kot dobra poteza. Moram pa priznati, da sam pri svojih letih še nisem tako zagrizel v svet vseh izzivov, ki jih prinaša mladost; študij, stanovanjski problemi, študentsko delo. Verjamem pa, da nismo pozabljeni. To je bilo pokazano večkrat pokazano tudi v času epidemije.
 • Nina: Država mladim omogoča, dobro podlago za razvoj je pa od vsakega posameznika odvisno kako te pogoje izkoristi in koliko truda vključi v delo.

Prihajajoči dogodki

Dogodki