Na Poljskem o svobodi in suverenosti

Avg 18, 2022 | Novice

Člani Slovenske demokratske mladine so se udeležili Freedom Campusa, ki je potekal v organizaciji fundacije New Direction – intelektualne baze evropskega konservatizma, ustanovljene s strani bivše britanske predsednice vlade Margaret Thatcher. V okviru štiridnevnega programa so se srečali tudi s poljskim predsednikom, predsednikom vlade ter ostalimi državnimi funkcionarji.

Delegacija, ki so jo sestavljali generalni sekretar SDM Nejc Brence, podpredsednik SDM Luka Simonič, mednarodni sekretar SDM Žiga Ciglarič ter predsednik občinskega odbora SDM Komenda Janez Marinko, je v petek najprej obiskala Belweder, stavbo, ki služi kot rezidenca predsednika Republike Poljske. V rezidenci so opravili pogovor s Pawłom Szrotom, vodjo kabineta poljskega predsednika.

Po obisku Belvedera so se delegacije iz cele Evrope premaknile v Kancelario Premiera – kabinet predsednika poljske vlade. Zaposleni so jim predstavili njihove zadolžitve, potek dela v kabinetu, protokol in pravila, ki potekajo ob srečanju s premierom, ter razkazali prostore, v katerih deluje predsednik vlade.

Naslednja destinacija je bil Sejm – spodnji dom poljskega parlamenta. Gostom iz različnih evropskih podmladkov so se pridružili podpredsednik Sejma Ryszard Terlecki, poslanec v Sejmu in tiskovni predstavnik stranke Pravo in solidarnost Radosław Fogiel ter poslanec v evropskem parlamentu Dominik Tarczyński. Na srečanju so prisotni razpravljali o varnostni situaciji v Evropi, migrantski politiki ter hibridnih napadih, ki se jih posložuje Putinov režim v Rusiji.

Prvi dan obiska se je končal s slavnostno večerjo v spomin na bivšega poljskega predsednika in ustanovitelja stranke PiS Lecha Kaczynskega, ki je skupaj s svojo delegacijo umrl ob strmoglavljenju letala v Smolensku. Njegova smrt je zaradi ruskega onemogočanja preiskave še vedno zavita v mnogo skrivnosti. Med večerjo so se strankarski in državni funkcionarji v govorih spominjali na Lecha Kaczynskega, njegovo politično kariero in opisovali njegovo ogromno zapuščino. Spomnili so se na njegovo borbo za boljšo Poljsko ter Evropo, njegov izjemen pogum in prepričanost v zavržnost totalitarnih režimov.

Čez vikend so ob jezeru Zegrzyńskie potekali paneli o različnih temah. V petek so mladi iz različnih držav razpravljali o zapuščini Lecha Kaczynskega in trenutni situaciji v Ukrajini. Govorili so o geopolitičnih ter varnostnih tveganjih in izzivih, ki jih predstavlja ruska agresija na Ukrajino. Bivši poljski predsednik Kaczynski je že leta 2008 v Tbilisiju ob agresiji Rusije na Gruzijo v svojem govoru izpostavil, da Rusija predstavlja resno grožnjo za vse, ne le za Gruzijo. Takrat je preroško napovedal, da je na vrsti za napad Gruzija, potem Ukrajina, za njo baltske države, kasneje pa po vsej verjetnosti na vrsto pride že Poljska. Njegove besede so pomembne za razumevanje trenutne situacije, kajti treba je razumeti, da v Rusih še vedno prevladuje imperialistična in avtokratska miselnost. In prav zato je še toliko pomembnejše, da Ruse zaustavimo v Ukrajini. To pa bomo uspeli le, če bomo z Ukrajinci solidarni in jim bomo pomagali pri obrambi njihove domovine. Vojna v Ukrajini je vojna za obrambo evropske suverenosti in njenih vrednot. Pri položitvi venca v spomin na Lecha Kaczynskega je sodeloval vodja slovenske delegacije Nejc Brence.

V nedeljo so potekale debate o energetski neodvisnosti evropskih držav, informacijski varnosti ter varovanju mej in suverenosti držav. Direktor poljskega energetskega sklada je predstavil energetsko situacijo na Poljskem in njihovo strategijo za naprej. Predstavil je strategijo energetske neodvisnosti in razpršitve energetskih virov, kar predstavlja pomembno komponento pri suverenosti države na tem področju. Poljska za razliko od mnogih evropskih držav zaradi svoje zgodovine in prepoznavanja ruske strateške igre, ni odvisna od ruskih energentov v takšni meri kot npr. Nemčija.

V okviru razprave o informacijski varnosti je predstavnik NASK-a predstavil poljsko strategijo boja proti dezinformacijam, ki jih sistematično plasira Putinov režim in krožijo po socialnih omrežjih, kasneje pa še po nekaterih medijih. Potekala je tudi razprava o varovanju zunanjih mej EU in pomembnosti boja proti ilegalnim migracijam. Po končani razpravi je delegacija Slovenske demokratske mladine z namestnikom ministra za notranje zadeve Bartoszem Grodeckim razpravljala o situaciji na slovenski južni meji, ki predstavlja tudi zunanjo mejo Schengena, ter o prvih ukrepih Golobove vlade. Pogovarjali so se o varnostnem tveganju za Slovenijo in EU, ki ga predstavlja odstranitev ograje na meji s Hrvaško.

Zadnji dan obiska Varšave so se člani delegacije ponovno odpravili v kabinet poljskega predsednika vlade, kjer so s poljskim premierom Mateuszom Morawieckim opravili debato o aktualni situaciji na Poljskem in v Evropski uniji. Pogovarjali so se o njegovem odnosu do zaščite zunanjih mej Evropske unije, ruskih dezinformacijah in njihovem hibridnem vojskovanju, prihodnosti Evrope ter o agresiji Putinovega režima na Poljsko.

Zadnje dejanje Freedom Campusa je bil obisk vojaške parade v počastitev dneva poljske vojske ter 102. obletnice zmage Poljakov nad boljševiki. V Varšavski bitki, ki jo Poljaki imenujejo tudi Čudež ob Visli, so Poljaki srčno in taktično premagali takrat mogočno sovjetsko vojsko, ki je imperialistično korakala v Evropo. S to bitko se je njihov pohod neslavno končal in Evropa je bila obranjena pred komunizmom.

Zahvaljujemo se organizatorjem (fundaciji New Direction in kolegom iz stranke Pravo in solidarnost) za vrhunsko organizacijo dogodka, priložnost debate s poljskimi odločevalci ter za pripravljenost, da povežejo mlade evropske konservativce.

Nejc Brence, vodja SDM delegacije na Poljskem

GALERIJA

Prihajajoči dogodki

Dogodki