Pretekli vikend smo se v Rimu udeležili srečanje predsednikov podmladka Evropske ljudske stranke – YEPP

Mar 1, 2022 | Novice

Svet predsednikov mladinske organizacije EPP – Evropske ljudske stranke je dogodek, ki združuje vse predsednike mladinskih desnosredinskih organizacij v Evropi. Slovenijo smo s strani SDM-ja zastopala podpredsednik Sveta SDM in mednarodna sekretarka SDM Zarja Bregant. 

Podmladek je sprejel skupno resolucijo, ki poziva k prispevku mladih v vseh procesih utrjevanja in preoblikovanja evropskega gospodarskega sistema. Deklaracija predsednikov poziva k gradnji močnega in odpornega evropskega gospodarstva, na način da vključi mlado generacijo v vse potrebne korake za izpolnjevanje vseh ciljev podnebne nevtralnosti. Mladi EPP-jevci (YEPP) smo mnenja, da bi morali aktivno sodelovati pri razvijanju novih priložnosti in raziskovanju zelene tehnologije in imeti pomembno vlogo pri postopnem prehodu na zeleno gospodarstvo. Prednost gospodarske rasti, ki temelji na inovacijah, je v implicitni vključenosti mladih in pri izkoriščanju njihove ustvarjalnosti na področju raziskav in inovacij kot jamstva za trdno povečanje naše gospodarske odpornosti in doseganja podnebnih ciljev. Na evropski ravni je ključnega pomena, da vse zainteresirane strani – tako podjetja kot institucije – uvedejo nova sredstva, usmerjena v vključevanje mladih v raziskave in razvoj. Ustvarjanje novih priložnosti za vključevanje mladih bo ustvarilo stabilno domačo oskrbo s kritičnimi dobrinami in storitvami ter stabilnimi dobavnimi verigami, kar bi evropsko gospodarstvo zaščitilo pred morebitnimi zunanjimi šoki. Prihodnost Evrope je v rokah oblikovalcev politik in mi, mladi Evropejci trdno verjamemo, da je vključenost mlade generacije nujna, da lahko Evropa zagotovi boljšo prihodnost, ne samo za nas, predvsem pa za prihodnje generacije.

Sprejete so bile tudi štiri druge resolucije, pri katerih je SDM aktivno sodelovala. Te so bile na področju Ekonomske pismenosti mladih, Sodelovanje znotraj meja EU na podlagi dobrih praks sodelovanja Avstrije in Češke, Enotnega odziva EU na kitajsko agresije proti Litvi (Taiwan) in najpomembnejšo v tem trenutku, resolucijo o Vojaški agresiji Ruske federaciji proti Ukrajini. Ukrajinska delegacija se srečanja v Rimu ni mogla udeležiti v živo, kljub temu pa je bila ta resolucija sprejeta z vsemi glasovi in pozdravljena z močnim aplavzom. Dokument, ki smo ga sprejeli, poudarja potrebo po enotni podpori Ukrajini s strani EU in oblikovanje svežnja močnih sankcij, ki bodo ustavile rusko agresijo. 

Slovenska demokratska mladina je na seji Sveta SDM na Ptuju 27.2.2022 sprejela resolucijo po vojaškem napadu Ruske federacije na Ukrajino, ki je bila soglasno sprejeta.

SDM stoji z Ukrajino!

Prihajajoči dogodki

Dogodki