Skupni intervju s člani SDM: “Politika SDS temelji na blaginji za vse državljane” (1. del)

Apr 5, 2021 | Novice

Na portalu e-maribor.si so pripravili intervju z nekaterimi člani Slovenske demokratske mladine. Intervju so razdelili na dva dela. Zanimal jih je pogled mladih na politiko in politične razmere. Odgovore so portalu v prvem delu intervjuja zaupali: Simon Kopač iz SDM Ljubljana, Nejc Vobovnik iz SDM Radovljica, Tim Rauter SDM Kamnik in Jan Gajšek iz SDM Šmarje Pri Jelšah.

1.  Kakšen je po vašem mnenju odnos mladih do slovenske politike?

 • Simon Kopač: Mladi v slovenskem političnem prostoru suvereno zagovarjamo stališča vseh državljanov. V veliki meri si seveda prizadevamo za ureditev perečih mladinskih problematik. Prav tako pa ne pozabljamo na ostalo prebivalstvo, saj se dobro zavedamo, da je politika odgovornost, ki zavzema vse državljane.
 • Jan Gajšek: Interes mladih za slovensko politiko se je v zadnjem obdobju zagotovo povečal. Razlog za to se skriva tudi v epidemiji in okoliščinami, ki jo ta prinaša. S tem imam v mislih predvsem ukrepe, ki smo jih bili deležni v zadnjem letu. Marsikdo je ravno zaradi njih začel redno spremljati dogajanje na naši politični sceni. Opažam pa, da so mladi bolj naklonjeni svetovni politiki, predvsem ameriški, kot naši slovenski.
 • Nejc Vobovnik: Velika večina mladih se ne želi vključiti v politiko, ker imajo predstavo, da so vse stranke enake in vse slabe. Tako predstavo so jim ustvarile vse stranke z novimi obrazi, ki so bile v medijih predstavljene kot nekaj novega, svežega, a se je kmalu pokazalo, da ni tako in da so v ozadju isti strici, ki ne želijo delati za dobro Slovenija, ampak samo za svoje žepe. Na žalost pa je članstvo v strankah tudi stigmatizirano in lahko mladim povzroči probleme pri našem izobraževanju in zaposlovanju. Opažam pa, da se v zadnjem času vedno več mladih opogumlja in vstopa v politiko
 • Tim Rauter: Dejstvo je, da se mladi vsako leto bolj zanimajo za slovensko ter tudi tujo politiko. Čeprav je v preteklosti veljalo nekako nepisano pravilo, da so mladi uporniški in želijo drastične spremembe v družbi, je danes ravno obratno. Mladi si želijo čim več dialoga, iskanja skupnih točk ter političnega in medgeneracijskega sodelovanja.

˝Interes mladih za slovensko politiko se je v zadnjem obdobju zagotovo povečal.˝

Jan Gajšek

2. Koliko je po vašem mnenju v mladih še domoljublja?

 • Simon Kopač: Zavedanje lastne domovine in države je pri mladih od nekdaj prisotno. Mladi hrepenijo po družbenem in političnem razvoju svojega naroda, zato je domoljublje spoštovanja vredna vrednota vseh nas.
 • Jan Gajšek: V prvi vrsti bi se bilo treba vprašati koliko domoljubja je še pri Slovencih nasploh. Število domoljubov upada, tako pri mladih, kot pri vseh ostalih državljanih. Zagotovo je mnogo Slovencev zadovoljnih z življenjem in s priložnostmi, ki nam jih ponuja naša Slovenija, vendar je domoljubov v pravem pomenu besede vedno manj. Če bi rekel, da domoljubja pri mladih ni, bi se zagotovo motil in izpadel preveč ciničen, prav tako pa ne spadamo med nacije z njegovim presežkom.
 • Nejc Vobovnik: Premalo! V Sloveniji nam nasploh domoljubja manjka, tu nam je Hrvaška lahko za vzgled. Velik problem je šolski sistem, ki ne daje dovolj poudarka na domovinski vzgoji in velikokrat domoljubje označuje za prepričanje, ki zaničuje druge. Slovenija bi morala strmeti k temu, da bi bil vsak, ko zaključi osnovno šolo domoljub. Nekateri mladi pa našo bivšo državo predstavljajo, kot nekakšen raj na zemlji, čeprav je sedaj že vsem jasno, kakšen sistem je to bil.
 • Tim Rauter: Lahko bi celo rekli, da je v mladih celo več domoljubja, kot v tistih, ki so bili udeleženi v osamosvojitveni vojni in so pred tem izkusili grenak občutek socializma. Čeprav to domoljubje ni popolnoma enako, ampak se mladi, tudi jaz radi pošalimo na račun naše Slovenije, saj obožujemo humor. Ampak globoko v sebi se zavedamo, kaj nam naša država pomeni, in zakaj so se borili naši predniki stoletja, da danes uživamo svobodo.

3.  Je po vašem mnenju bistveno, da mladi spremljajo politiko in se o njej pogovarjajo?

 • Simon Kopač: Spremljanje politike s strani mladih pomaga oblikovati njihovo mnenje, kako vidijo delovanje države in da se lahko odprejo nove teme za doprinos k boljši prihodnosti. Pomembno je, da se mladi udeležujemo volitev in tako izkažemo državljansko odgovornost do sebe in družbe kot celote. Le tako lahko v največji meri izbiramo lastno prihodnost.
 • Jan Gajšek: Seveda, zagotovo. Pomembno je, da mladi spremljajo aktualno dogajanje, ter da so »na tekočem«. S tem ne samo, da povečujejo lasten obseg znanja, ampak s pogovarjanjem in izmenjavanjem svojih mnenj ter idej, ter sodelovanjem na volitvah, širijo in ohranjajo demokracijo. Od nas mladih, je odvisno v kakšnih pogojih in v kakšni prihodnosti, bomo živeli mi in številni za nami.
 • Nejc Vobovnik: Mladi moramo spoznati, da nam politika kroji življenje. Politika sprejema zakone, ki nam izboljšajo ali pa poslabšajo možnosti v življenju. Če bi se mladi več ukvarjali s politiko, bi se tudi politika več ukvarjal z nami.
 • Tim Rauter: Vsekakor. Če hočemo, da bo politični diskurz čim bolj pluralističen in najbolj učinkovit, smo primorani v politiko tudi vključiti mlade. Veliko politikov pravi: »Na mladih svet stoji!«, vendar večina njih niti ne upošteva, kaj šele prisluhne. Zato menim, da bodo zmagovalne tiste stranke, ki bodo vodile konstruktiven dialog z prav vsem generacijami, vključno mladimi.

4.  Kakšen je po vašem mnenju odnos politike do mladih?

 • Simon Kopač: Politika rešuje ogromno problematik ljudi, v veliki meri tudi težave, s katerimi se soočamo mladi. Zato je pomembno, da politika obravnava odprta vprašanja mladih.
 • Jan Gajšek: Moje osebno mnenje in izkušnja je, da je politika in politična skupnost do nas mladih, po eni strani prijazna in dostopna, a po drugi strani trda in stroga. Mladim nam je omogočeno aktivno sodelovanje pri oblikovanju političnega prostora, če si le tega želimo. Ravno za to, si pri naši organizaciji Slovenska demokratska mladina tudi prizadevamo. Mladim nudimo, da se že pri rosnih letih aktivno vključujejo v oblikovanje naše družbe.
 • Nejc Vobovnik: Vse stranke poudarjajo, da ”na mladih svet stoji” in da smo mladi prihodnost, ampak večina jih za reševanje naše problematike ne stori veliko. Ker se velik del politike ne ukvarja z mladinsko problematiko, tudi velik del mladine ne hodi na volitve to je nek začaran krog. Iz strani strank, ki želijo na volitvah doseči čim več glasov, je razumljivo, da bodo več naredili za tisto skupino volivcev, ki je večja. Mislim, da bi mladi največ naredili za reševanje naše problematike s tem, da bi se nas več udeležilo volitev, tako bi nas tudi stranke vzele bolj resno in se potegovale za naše glasove.
 • Tim Rauter: Kot sem že omenil, mlade se velikokrat izkorišča za iskanje lažnega dialoga in posledičnega nabiranja točk v političnem prostoru. Stranke in organizacije, kot so SDS in SDM pa resnično prisluhnejo vsem dobronamernim idejam, ter se osredotočajo na iskanje skupnih točk za trenutne in prihodnje morebitne problematike.

˝Politika rešuje ogromno problematik ljudi, v veliki meri tudi težave, s katerimi se soočamo mladi.˝

Simon Kopač

5.  Kako bi ocenili delo vlade Janeza Janše po enem letu dela?

 • Simon Kopač: Trenutna vlada vse od začetka svojega mandata od marca 2020 do danes dokazuje, da v največji meri deluje v korist vseh državljanov. V kolikor primerjamo pomoč ljudem trenutnih vlad v mednarodnem prostoru v EU, smo v Sloveniji glede na socialne, družbene in gospodarske kriterije pri samem vrhu.
 • Jan Gajšek: Če predpostavimo, da je trenutna vlada prevzela vajeti v svoje roke na začetku ene izmed najhujših obdobij, ki si jih lahko predstavljamo, ko je bolezen zavzela cel svet, je vlada RS odreagirala kar se da dobro. S protikoronskimi paketi je uspela ohraniti številna delovna mesta, ustrezno so nagradili vse, ki se v prvi bojni liniji borijo, da bi zaustavili epidemijo, ter da naša življenja potekajo vsaj delno normalno. Izjemna poteza so bili turistični boni, ki so vsaj delno izboljšali turistični položaj Slovenije. Vsaka stvar ima neko relativno napako in možnost za napredek, trenutna vlada pa je to okno definitivno močno skrčila.
 • Nejc Vobovnik: Vladi je navkljub vsem polenom, ki ji jih pod noge meče opozicija, in težki situaciji s pandemijo uspelo narediti veliko. Na žalost opozicija noče sodelovati in povzroča velike probleme vladi, saj mora velik del preostanka časa, ki ga ostane po spopadanju s pandemijo zapravljati z (ne)konstruktivno nezaupnico in interpelacijami. Na mlade ta vlada ni pozabila, dobili smo dodatek za študente, 500€ za vsakega novorojenega otroka in tako dalje.
 • Tim Rauter: Vlada RS v tako težkih okoliščinah deluje odlično, malokdo je sposoben v slovenski politiki vlagati tak trud in energijo. Čeprav še vedno poteka epidemija, se Vlada tudi sooča z reševanjem problemov, ki so nevidni v tej krizi. Dodajam tudi, da trenutna Vlada ni intimna opcija sivih sil v Sloveniji, zato je potrebno da se vsakič dokažejo 10 krat bolj kot njene predhodnice.

˝Trenutna Vlada ni intimna opcija sivih sil v Sloveniji.˝

Tim Rauter

6.  Kakšna je po vašem mnenju politika Slovenske demokratske stranke?

 • Simon Kopač: Politika največje parlamentarne stranke Slovenske demokratske stranke resnično temelji na blaginji za vse državljane, kar se nenehno odraža v vseh letih njenega delovanja v koalicijah in tudi v opozicijah. Ob tem velja spomniti na zadnje leto delovanja stranke SDS, ki v največji meri uresničuje svoj politični program, ki temelji na blaginji za vse, kar so in bodo državljani zagotovo občutili.
 • Jan Gajšek: Na to vprašanje bi lahko odgovoril že samo s prikazom števila novih in starih članov ter podpornikov SDS-a. Slovenska demokratska stranka izvaja dobro politiko. Z njo se zavzemajo za vrednote, ki so krojile našo državo, za domoljubje in napredek Slovenije. Želim si, da bo to opazilo čim več slovenskih državljanov in državljank.
 • Nejc Vobovnik: To je stranka, ki na prvo mesto postavlja slovenske državljane. Večkrat smo že dokazali, da znamo in zmoremo voditi vlado. Stranka veliko da na svoj podmladek, zato imamo mladi veliko možnosti nabiranja političnih izkušenj, naš glas pa tudi veliko šteje. Večinski mediji nas prikazujejo kot tiste, ki si ne želimo sodelovanja, resnica pa je ravno obratna smo edina stranka, ki si želi sodelovanja s prav vsemi strankami in smo to že dokazali s povabilom v partnerstvo za razvoj.
 • Tim Rauter: Politika povezovanja. Kjer so dobrodošle prav vse ideje ter misli in se vodi vljuden dialog med vsemi, saj je nemogoče, da se v vsem strinjamo. Naša organizacija deluje in se trudi za vso slovensko mladino, saj vemo, da kdaj tudi prihodnost ne bo prav lahka.

˝To je stranka, ki na prvo mesto postavlja slovenske državljane.˝

Nejc Vobovnik

7.  Bi na koncu še povabili mlade, da se vam pridružijo?

 • Simon Kopač: Znan pregovor pravi, da na mladih svet stoji. In še kako je to res, zato je pomembno, da mladi v čim večjem številu kujejo prave politične odločitve že danes za lepši jutri. V Slovenski demokratski stranki so vedno dobrodošli vsi, ki jim je mar za vse državljane in želijo dodati svoj doprinos k vrednotam stranke SDS.
 • Jan Gajšek: Vsi mladi, ki si želite živeti v normalni državi s svetlo prihodnostjo in imate željo po njenem soustvarjanju ste dobrodošli, da se priključite k Slovenski demokratski mladini. Posebej pa bi k sodelovanju še povabil mlade iz Šmarja pri Jelšah in okolice, da skupaj ustvarimo mnogo dobrega in koristnega za to našo prečudovito deželo.
 • Nejc Vobovnik: Vsi, ki imate željo in voljo delati v dobro svoji lokalni skupnosti in državi ste vabljeni, da se včlanite v Slovensko demokratsko stranko. Če spoštujete preteklost in mislite na prihodnost potem, je to prava stranka za vas. Veseli bomo vsakega novega člana
 • Tim Rauter: Seveda. Vse mlade, ki so jim je pomembno domoljubje, demokracija, svoboda in pluralnost v politiki vabim, da se mi pridružijo v organizaciji Slovenske demokratske mladine, tudi v naš lokalni odbor v Kamniku!

Prihajajoči dogodki

Dogodki