Člani Slovenske demokratske stranke so se poklonili žrtvam vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Avg 23, 2022 | Novice

Na dan, ko se Evropa spominja žrtev vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, so se člani Slovenske demokratske mladine z vencem pred spomenikom žrtvam vseh vojn poklonili vsem, ki so trpeli pod nogo nacizma, fašizma in komunizma.

Evropski parlament je leta 2009 sprejel »Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu«, v kateri je 23. avgust razglasil za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.  Spominski dan je leta 2012 razglasila tudi Vlada Republike Slovenije. Na ta dan se spominjamo milijonov žrtev, ki so umrli zaradi svojega boja proti režimom, ki so jim omejevali človekove pravice ter svoboščine.

Današnji dan mora biti vsem poduk, kaj se zgodi, ko na družbenem področju radikalnost premaga razum ob tem pa si določena politična struktura podredi vse veje oblasti. Ob vsem tem mora današnji dan spomina nositi tudi moralno noto, iz katere se mladi ter starejši učimo in omenjene zločine jasno obsojamo.

V Slovenski demokratski mladini podpiramo Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, saj odločno in jasno obsoja vse zločine proti človeštvu ter množične kršitve človekovih pravic, ki so se dogajale pod totalitarnimi in avtoritarnimi režimi. Omenjena resolucija žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom izraža sočutje, razumevanje in priznanje za njihovo trpljenje. Izražamo pa skrb, da tega niso sposobne vse stranke v slovenskem parlamentu, kar je pokazalo tudi zadnje glasovanje o omenjeni resoluciji 28. junija letos, ko so koalicijski poslanci resolucijo zavrnili.

Slovenska demokratska je k skupni položitvi spominskega venca pozvala tudi preostale podmladke, ki pa se je niso udeležili.

Prihajajoči dogodki

Dogodki