Zakaj je pomembno, da se mladi aktiviramo?

Feb 6, 2021 | Blog

Demokracija je krhka stvar. Kako zelo krhka, lahko vidimo, ko se v samorazglašeni najbolj demokratični državi na svetu – ZDA, dopusti groba cenzura predsednika v odhodu. Izbris Twitter računa, suspendiranje Facebook računa, umik iz MSM – vse to brez ene sam pravne opore. Še več, vse to v nasprotju s svobodo govora, ki jo levo usmerjeni mediji in politiki tako goreče zagovarjajo, veliko manj goreče pa zagotavljajo.

Demokracija pomeni, da imamo možnost soodločati in soustvarjati prostor in čas, v katerem živimo. Pomeni, da na nas prevzamemo del odgovornosti in v svojih odločitvah upoštevamo več kot le lastno ugodje. Demokracija pomeni, da se zavedamo ključnih vrednot družbe, v kateri živimo. In konec koncev, kar izhaja že iz same pomenoslovne sestave besede, pomeni vladanje ljudstva.

Vem, da je težko začeti, se vključiti v nekaj nepoznanega, novega in vsaj delno izpostavljenega. Kot članica SDS in SDM se zavedam teže, ki jo lahko v slovenskem okolju prinese določitev na podlagi politične pripadnosti. Vem tudi, da so se mnogi moji sovrstniki in prijatelji raje odmaknili in umaknili. Pripadnost politični stranki in aktivno sodelovanje v njej v Sloveniji žal prepogosto s sabo nosi negativno konotacijo in zapiranje nekaterih vrat. Pa vendar – vrata, ki se vam zaprejo, ker sledite svojim prepričanjem, so vrata, skozi katera ni nikoli dobro stopiti. Še posebej sedaj v času epidemije se jasno kaže, kako zelo pomembno je, da smo iskreni sami s sabo in da sledimo tistim vrednotam, v katere verjamemo.

Vključitev v krog podobno mislečih osvobaja. To sem prvič zares izkusila, ko sem delala na EPP v Bruslju, v mednarodnem okolju, kjer mladi na tradicionalnih vrednotah gradimo boljšo prihodnost za vse. Prosim, ne ustrašite se besede »tradicionalen« ali »konservativen«. Čeprav ju MSM pogosto želijo prikazati kot negativni, pravzaprav pomenita, da spoštujemo in negujemo tradicionalne vrednote, kot so solidarnost, poštenje, svoboda, domoljubje, spoštovanje, odgovornost in še bi lahko naštevala. Te vrednote so tudi temelj Slovenske demokratske mladine. So vrednote, iz katerih izhajamo in na katerih gradimo. So tiste, ki jih s pomočjo novih idej in pristopov skušamo umestiti v tukaj in zdaj; v življenje, ki je v zadnjih letih postalo vse hitrejše in ljudi dela vse bolj otopele.

Ni kliše, ko nam govorijo, da smo mladi tisti, na katerih se gradi prihodnost. Morda tega ne mislijo vedno tako zares, ampak kar je pomembneje – mi moramo začeti tako razmišljati, kajti čez 10 ali 15 let bomo mi tisti, ki bomo osrednja generacija Slovenije, od katere bo odvisna tudi socialna varnost mlajših in starejših.

Verjetno ste kdaj na socialnih omrežjih zasledili še en kliše, ki pravzaprav to ni: Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu. Dikcija je seveda takšna, kot bi prišla iz priročnika za samopomoč, ki ga strpamo za ostale knjige na polici, saj nam nikoli ne pove nič novega. Ampak veste kaj, si vas drznem nagovoriti, drage mlade demokratke in demokrati? Če ne bomo mi odločali o naši prihodnosti; če ne bomo mi na volitvah obkrožili številke kandidata, ki predstavlja naše vrednote; če ne bomo mi v našem lokalnem okolju izrazili želje po tistem, kar manjka mladim; kdo bo to storil? Kdo bo na lokalni in državni ravni poskrbel, da bo Slovenija prijaznejša mladim, če ne bomo mi ravnali proaktivno in povedali, česa si želimo? Kdo bo povedal županu, da v njegovi občini potrebujemo mladinski center? Kdo bo zastavil vprašanje o subvencioniranju dijaške prehrane? Kdo bo opozoril na raznovrstne zlorabe, ki se dogajajo na faksih? Kdo bo povedal, da naj bo Erasmus sestaven del našega študija in da ga je treba v čim večjem obsegu financirati? Če se ne aktiviramo, bomo zamudili priložnost, da bi bila naša ideja predstavljena, naš glas uslišan.

V SDM želimo pomagati graditi boljšo Slovenijo za vse, še posebej za mlade. Želimo, da smo mladi slišani. Želimo, da se čim več mladih vstane izpred računalnika in odloči, da je danes tisti dan, ko boste svojo idejo povedali naprej. Ko se boste odločili, da ne želite biti samo pasivni opazovalci življenja, ampak aktivni graditelji svoje prihodnosti ter prihodnosti naše države. Ko se boste odločili, da je demokracija vrednota, za katero ste hvaležni, in ki jo želite v Sloveniji negovati. Na ta dan (in vse ostale) so vam naša vrata široko odprta. Ne pozabite: Odlični projekti lahko nastanejo samo iz odličnih idej.

Lucija Mlinarič

Prihajajoči dogodki

Dogodki