Poletna šola YEPP v Španiji: Mladi o reaktivaciji desne sredine

Avg 11, 2022 | Novice

Med 14. in 17. junijem 2022 je v Alicanteju v Španiji potekala poletna šola YEPP, podmladka Evropske ljudske stranke, katere se je udeležilo preko 50 predstavnikov podmladkov iz vse Evrope. Slovensko demokratsko mladino sva predstavljala Žiga Ciglarič, mednarodni sekretar SDM in Jan Gajšek, član novo-ustanovljene skupine za mednarodno sodelovanje SDM-ja.

Prvi dan smo se po opravljeni registraciji in namestitvi v hotelu odpravili na spoznavno večerjo v eno izmed lokalnih restavracij, kjer so nas najprej pozdravili gostitelji, udeleženci poletne šole pa smo izkoristili priložnost, da se bolje spoznamo.

Drugi dan smo začeli z »jutranjo rekreacijo« – in sicer vzponom na trdnjavo Svete Barbare, ki že od časa muslimanske nadvlade varuje Alicante pred vpadi. V času Francove diktature v prejšnjem stoletju je bil srednjeveški grad spremenjen v mogočno vojaško trdnjavo, danes pa v njem kraljuje zgodovinski muzej. Med ogledom trdnjave smo tudi pobližje spoznavali značilnosti Francove diktature – od njegovega vzpona, padca do načinov usmrtitve njegovih nasprotnikov.

Po kosilu smo začeli z intenzivnimi delavnicami: prva delavnica je bil pozdrav organizatorjev, in sicer: Lidie Pereira, predsednice YEPP, Eldemire Ferri, podpredsednice YEPP, dr. Petra Hefeleta, predstavnika Wilfried Martens Center in Martina Friedeka iz Konrad-Adenauer-Stifung. Drugo delavnico na temo »European democracy through the Citizens Lens: key takeaways from the CoFoE« je vodila predsednica YEPP, pridružila pa so se ji še član irskega parlamenta Neale Richmond in evropski poslanec ter predstavnik Francoskih republikancev, Francois Bellamy. V tretji delavnici sta nam podpredsenica YEPP-a, Eldemira Ferri, in Pasi Huikuri, mednarodni sekretar švedske konservativne stranke Moderata ungdomsförbundet, predstavila politično in ustano organiziranost Kraljevine Švedske in Kraljevine Španije – predstavila pa sta tudi prednosti in slabosti monarhične ureditve. Četrto delavnico je vodil vodja PR-ja EPP-ja, Raimonds Bricis, ki nam je analitično ponazoril pomen dobrega PR-ja na Twitterju, zlasti pa primere dobrih in slabih praks »tweetov« ter njihove posledice. Zadnjo delavnico tega dne je virtualno vodil Dorao Barroso, bivši predsednik evropske komisije, ki je predaval o načinu vodenja evropske komisije v času kriz ter nam obrazložil njegove rešitve na velike izzive, ki čakajo Evropsko Unijo v (bližnji) prihodnosti.

Tretji dan smo začeli z ogledom vodnega muzeja v Alicanteju, kjer smo izvedeli več o pomenu vode in zgodovini pridobivanja vode v tako sušnem kraju, kot je Alicante. Dan smo nadaljevali s panelom, kjer nam je podpredsednik EPP-ja, g. Esteban Gonzales Pons, predstavil aktualno politično stanje v Evropskem parlamentu in vizijo, ki jo ima Evropska ljudska stranka pred naslednjimi evropskimi volitvami, opozoril pa je tudi na pomen boja proti dezinformacijam, ki so v zadnjem času v enormnem porastu. Po par urah debate je sledila okrogla miza, ki jo je ob predsednici YEPP-a vodil tudi generalni sekretar YEPP, Kevin Mass, glavna govorka pa je bila Isabel Benjumea, španska evropska poslanka.

Poletno šolo smo zaključili s slavnostno večerjo, na kateri nas je udeležence kot slavnostni govorec nagovoril Jose Maria Aznar, bivši španski premier.

Poletna šola YEPP-a pa po drugi strani ni bila pomembna samo za pridobitev novih znanj, ampak tudi za to, da sem se lahko pred bližajočim se kongresom YEPP-a sestal s podmladki drugih strank, kjer smo se pogovorili o resoluciji, ki jo bo na naslednjem kongresu vložil SDM skupaj s štirimi drugimi podmladki iz štirih različnih držav.

Žiga Ciglarič, mednarodni sekretar SDM

Prihajajoči dogodki

Dogodki