31. OBLETNICA POBUDE »SVOBODA ZA SLOVENIJO«

Mar 13, 2021 | Novice

Na današnji dan se spominjamo zahteve Socialdemokratske mladine, predhodnice Slovenske demokratske mladine, s katero so mladi zahtevali razpis referenduma, na katerem se bi slovenski narod svobodno odločal o bodočem statusu Slovenije.

Predhodnica Slovenske demokratske mladine je bila prva politična organizacija, ki je zahtevala razpis referenduma za samostojno Slovenijo. V svoji pobudi so izrazili skrb, da se zahtevi po samostojni Sloveniji izogibajo vse politične stranke in napovedali, da bodo takoj po prvih večstrankarskih volitvah, preko svojih predstavnikov v parlamentu RS, zahtevali razpis plebiscita o samostojni Sloveniji.

Takratni SDM ni mogel več opazovati »igračkanja« z usodo slovenskega naroda. Člani in članice SDM so akcijo »Svoboda za Slovenijo« utemeljili z zahtevo, da se o prihodnosti Slovenije lahko odloča le na referendumu. Odločno so zavrnili teze nekaterih strank o »jugoslovanski federaciji, asimetrični federaciji, oz. jugoslovanski gospodarski skupnosti, s katerimi bi ohranili jugoslovansko ječo narodov«. Kljub temu, da danes nekateri govorijo o veliki enotnosti politike v času osamosvajanja, pa je dejstvo, da je pobudi Svoboda za Slovenijo in svobodni državi slovenskega naroda še posebej nasprotovala protinarodno in protiljudsko usmerjena Zveza komunistov.

Aktualni predsednik SDM Dominik Štrakl je ob obletnici pobude povedal: »Danes mineva natanko 31 let od pobude »Svoboda za Slovenijo«, kjer so naši predhodniki zahtevali razpis referenduma o samostojni Sloveniji, z utemeljitvijo, da se o prihodnosti Slovenk in Slovencev lahko odloča le na referendumu. Izrazili so skrb, da se nekatere stranke izogibajo zahtevi po samostojni Sloveniji. Mislim, da se danes premalo krat izpostavlja to pomembno pobudo, ki je bila v tistem trenutku pogumno dejanje in danes smo jim članice in člani SDM hvaležni za to. Danes tudi mineva eno leto od nove vlade, ki je simbolično s svojim mandatom začela ravno na 30. obletnico te pobude. V tistem pomembnem obdobju slovenske zgodovine je šlo in tudi danes gre za edinstven čas. Ponovno smo priča razkolu, ki ima v Sloveniji dolgo zgodovino. Ta delitev iz časa osamosvojitve je danes ponovno očitna. Delitev na tiste sile, ki so prepričane, da jim oblast pripada oziroma jim je samoumevna in tiste, ki želimo le vladati samemu sebi – v skladu z demokratičnimi standardi.«

Častna predsednica SDM Alenka Jeraj je ob tem dodala: »To je bila za tiste čase zelo drzna misel in zelo pogumno dejanje s strani predstavnikov mladine. Kasneje se je to izkazalo za zelo pomembno, da smo prišli do samostojne države. Združila sta se torej drznost in pogum mladih z modrostjo starejših.«

Nejc Brence, generalni sekretar SDM, je ob obletnici pobude Svoboda za Slovenijo poudaril, da so bili mladi takrat odločeni, da lahko o prihodnosti Slovenije odločajo le ljudje na referendumu. Brence je še povedal, da so bili mladi demokrati odločeni, da Slovenija postane samostojna in neodvisna ter vrže takratni komunistični sistem na smetišče zgodovine. »Odločeni so bili, da je prišel čas, da se tiranijo zamenja za svobodo, demokracijo in naprednost. V napetih in nepredvidljivih časih je takšna akcija zahtevala izjemno mero previdnosti in poguma, zato smo našim predhodnikom hvaležni za njihov trud in prispevek k samostojni Sloveniji, ki se nekaterim danes zdi samoumevna, ki se nekaterim danes zdi samoumevna, a ko pogledamo dobrih 30 let nazaj vidimo, koliko požrtvovanja in modrih odločitev je bilo potrebno, da so se uresničile dolgoletne sanje Slovencev o samostojni in neodvisni državi.« je zaključil generalni sekretar SDM.

»V Slovenski demokratski mladini ponosno obeležujemo 31. obletnico od pobude našega podmladka k razpisu referenduma o odločitvi samostojne in neodvisne poti naše Slovenije. Kot je bila takrat ključna in pomembna za uspeh na plebiscitu decembra 1990 prav družbena odgovornost do svojega naroda, smo tudi danes pred podobno preizkušnjo. Epidemija koronavirusa še kar vztraja in vsak posameznik kot tudi celotna družba moramo narediti vse, kar je v naši moči, da jo čim prej zaustavimo. Kot 13. marca 1990, ko je takratna Socialdemokratska mladina naslovila svojo pobudo “Svoboda za Slovenijo”, si danes prizadevajmo, da bomo s precepljenostjo s skupnimi močmi premagali pandemijo in si zagotovili svobodo brez omejevalnih ukrepov tako doma kot v tujini  ter izkoristili vse naše potenciale za gradnjo še boljše Slovenije. « je ob obletnici povedal podpredsednik podmladka SDS Andrej Hoivik.

Podpredsednica SDM Simona Purkat je izpostavila, da je bil ta dogodek pomemben, ker so mladi bili prvi, ki so javno izrazili to zahtevo. ˝Mlada generacija je peljala in izpeljala slovensko osamosvojitev. Bavčar, Krkovič, Janša so bili takrat stari komaj 30 let! In prav to nam je lahko zgled, da čeprav neka javna izjava izgleda kot kapljica v morje, se vseeno zapiše v zgodovino. To nam je tudi v opomin, da ne govorimo neumnosti, ampak se preudarno, javno zavzamemo za stvari, ki nas združujejo. Ponosna sem, da sem članica podmladka, ki je prvi zahteval samostojno Slovenijo. In ponosna sem, da sem članica edinega združenja v Sloveniji, ki temelji na teh vrednotah. Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. To združenje je prvo, ki je postavilo Muzej slovenske osamosvojitve, kjer je na ogled tudi pobuda SDM izpred 31 let – pobuda s strani mladih takrat, ko niti še ni bila izvoljena Demosova (osamosvojitvena) vlada, je izraz izjemnega poguma. In prav ta pogum naj nas spremlja tudi v bodoče.˝

Neposredni učinek pobude je bil viden čez dobrih devet mesecev, ko je 23. decembra 1990 potekal plebiscit o samostojnosti Slovenije. Slovenski narod se je takrat v veliki večini odločil za samostojno in suvereno državo. Tako smo kot narod na plebiscitu uresničili večstoletne želje po lastni državi, prve korake temu pa je s svojo – za tisti čas drzno – pobudo po referendumu tlakovala prav Socialdemokratska mladina, predhodnica podmladka SDM.

Prihajajoči dogodki

Dogodki