20. kongres Slovenske demokratske mladine: SDS je sidrišče politične normalnosti in zagotovilo naše prihodnosti

Jan 23, 2021 | Novice

Danes, 21. januarja 2021, je potekal pod geslom »Odločno naprej« 20. kongres Slovenske demokratske mladine. 20. kongres SDM je bil tudi volilni kongres, na katerem so izvolili novo vodstvo. Za novega predsednika SDM je bil z visoko podporo izvoljen Dominik Štrakl.

Na 20. kongresu Slovenske demokratske mladine je bila sprejeta tudi resolucija »Odločno naprej,« v kateri je SDM izkazal podporo 14. vladi RS in izpostavil mladinsko stanovanjsko problematiko. Kot so zapisali v Resoluciji: »Zavedamo se, da so bili mladi pod prejšnjimi vladami v veliki meri zoperstavljeni in na področju mladinske problematike ni bilo narejenih znatnih sprememb v pozitivno smer.« Vsebina celotne resolucije je na voljo TUKAJ.

Letošnji kongres je bil na svojstven način poseben in nekoliko drugačen ter zgodovinski. Zaradi prihoda epidemije koronavirusa je kongres SDM namreč prvič v zgodovini potekal virtualno. Vse zbrane mlade demokratke in demokrate je prek virtualnega orodja ZOOM pozdravil tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. V uvodu svojega nagovora je izpostavil, da se soočamo s situacijo, kot se nismo nikoli doslej, in da bo svet po epidemije drugačen, kot smo ga poznali. Predsednik vlade je med drugim tudi poudaril, da je vlada s sprejetimi protikorona ukrepi želela delno odgovoriti tudi na demografski problem. »Z ukrepi, ki smo jih sprejemali za blažitev epidemije, smo skušali z raznimi dodatki in subvencijami delno odgovoriti tudi na demografski problem. Vesel sem, da vidim med mladimi članicami in člani, da tudi vi ustvarjate družine. To je izjemno pomembno. Pomembno je, koliko družin ustvarimo in koliko otrok zraste v normalnem okolju, od tega je odvisno, kakšna bo naša prihodnost. Vse ostalo se da tako ali drugače popravljati za nazaj, demografije pa ne moremo,« je povedal Janez Janša. V zaključku se je zahvalil vsem, ki so med epidemijo pomagali na takšen ali drugačen način. »Še posebej hvala vsem tistim, ki ste v času epidemije kakor koli sodelovali v akcijah pomoči po Sloveniji. To je apel tudi za naprej – če kjer koli vidite, da potrebujejo ljudje pomoč, povejte, da ljudem pomagamo.« Celoten nagovor predsednika Slovenske demokratske stranke lahko preberete TUKAJ. 

Novoizvoljeni predsednik Slovenske demokratske mladine Dominik Štrakl se je dosedanjemu predsedniku Žanu Mahniču zahvalil za vso opravljeno delo in poudaril, da je njegov prispevek dvignil SDM na višjo raven. V nadaljevanju nagovora je Dominik Štrakl predstavil težiščne aktivnosti SDM in vizijo nadaljnjega delovanja. »Delovanje SDM bo usmerjeno predvsem v področja, ki zadevajo mlade. Vprašati se moramo, kaj je tisto, kar mlade najbolj tare? Kje so naši potenciali ovirani? Izobraževanje, zaposlovanje, socialna varnost, štipendijska politika, stanovanjska problematika, mladinsko organiziranje, mladinska politika. To so teme, s katerimi se MORAMO spopasti,« je dejal novoizvoljeni predsednik SDM, ki je med drugim tudi povedal, da je Slovenska demokratska stranka sidrišče politične normalnosti in zagotovilo naše prihodnosti. »Ognjišče v Sloveniji predstavljajo vrednote, ki jih je začrtala slovenska politična pomlad. Danes le to v največji meri predstavlja stranka SDS in njen predsednik Janez Janša. Naša stranka je ogenj, ki greje. Ogenj, ki sveti, kot svetilnik, tudi, ko je noč najbolj temna. Privablja vse, ki nosijo v srcu svobodo, domoljubje, pravičnost, solidarnost, identiteto, slovenski jezik in kulturo, družino,« ja zaključil Štrakl in dodal: »Nam, v Slovenski demokratski mladini je bilo poverjeno zaupanje, da te ideale ohranimo. Postanimo zagotovilo, da to ognjišče ne bo nikoli ugasnilo.«

Predsednik SDM v zadnjih šestih letih Žan Mahnič je izrekel en velik hvala vsem, ki so v zadnjih letih aktivno sodelovali pri pisanju uspehov Slovenske demokratske mladine. Ob izteku funkcije predsednika je izrazil čast in ponos, da je lahko bil zadnjih 12 let del SDM in zadnjih 6 let njen predsednik. V luči korona časov je Žan Mahnič tudi izpostavil, da je sedaj bolj kot še nikoli pomembno, da se lahko zanesemo drug na drugega in si medsebojno pomagamo ter zaupamo. »V krizi, ki se dogaja, je pomembno, da se lahko zanesemo drug na drugega in si medsebojno pomagamo ter zaupamo. V SDM smo v tem mandatu izkazali solidarnost, humanitarnost, človekoljubnost in medsebojno pomoč, kot še nikoli poprej,« je dejal Mahnič.

Prisotne so na virtualnem kongresu SDM pozdravil tudi evropski poslanec dr. Milan Zver in poslanec DZ RS Jože Lenart ter generalni sekretar SDS Borut Dolanc. Dr. Zver je bil mnenja, da je 20. kongres SDM eden izmed boljših kongresov, saj je bilo podanih veliko vsebinskih predlogov. Jože Lenart pa je na drugi strani novoizvoljenemu vodstvu SDM zaželel veliko uspehov v prihodnjem delovanju.

20. kongres SDM je bil tudi volilni, izvolili so predsednika, člane izvršilnega odbora in nadzorne komisije Slovenske demokratske mladine. Podmladek SDM bo v prihodnje vodil Dominik Štrakl.

Novoizvoljeni člani izvršilnega odbora so: Janja Lavrač, Marcel Palčnik, Andrej Hoivik, Simona Purkat, Luka Simonič, Jaka Jankovec, Janez Olovec, Rok Guček, Doroteja Hervatin, Simon Kopač, M. M., Igor Kotarščak in Tadej Žalik.

Člani Nadzorne komisije pa so postali: Dejan Šturm, Nejc Vobovnik, Žiga Ciglarič, Ana Černič in Matjaž Hostnik.

Prihajajoči dogodki

Dogodki